Ötletek

2017. Október

Tároló csipkegalléros kabátbanAnyagok és kellékek:
 • konzervdoboz
 • textilkeményítő
 • akrilfesték: fekete
 • dekorpaint soft festék: viktoriánus rózsaszín
 • permetfesték: lila
 • levegőn száradó light gyurma
 • szilikon pecsét
 • fém elem: medál alap kerek, kicsi hurkos széllel
 • csipkeszalagok
 • albumpapír (maradék)
 • vékony szatén szalagEszközök:


A munka menete:

1. Tisztítsuk meg a konzervdobozt, vegyük le a papírborítót, majd egy lapos fogóval körben nyomjuk el a belső, éles peremet, hogy meg tudjuk fogni. Mérjük meg a doboz kerületét és magasságát, majd rajzoljunk egy darab papírra akkor téglalapot, mint a konzerv palástja. Helyezzük ezt a papírt folpack alá, tegyük rá a gyurmát és nyújtsuk ki nagyjából akkorára, mint a papír. Ne nyújtsuk túl vékonyra, kb. 3-4 mm vastag legyen. Nyomjunk bele szilikon pecsétet.

2. Tekerjük óvatosan a gyurmát a konzervdoboz köré. Alul vágjuk le a felesleget, felül hajtsuk vissza, mint a gallért és hajtókát is alakítsunk ki. Vágjuk egyenesre a gyurmát ott, ahol a „kabát” összeér és hurkapálcával lyukasszuk ki. Vegyük le a gyurmát a dobozról, igazítsuk vissza formára és hagyjuk száradni.

3. Fessük le a dobozt kívül-belül alapozó festékkel. Amíg szárad vágjunk a vékonyabb csipkeszalagból 4, különböző hosszúságú darabot, majd amikor a festék megszáradt kenjünk vékony rétegben heavy body gélt a doboz elejének szánt tetejére, „V” alakban. Először a legkisebb darabot ragasszuk a „V” aljára, majd az egyre növekvő hosszúakat egymásra úgy, hogy egy kicsit fedjék az előző sort. Hagyjuk megszáradni.

4. Vágjunk ki az albumpapírból virág alakot, majd a szirmok mentén vagdossuk be.

5. Kenjük be a papír mindkét oldalát textilkeményítővel és a bevagdosott szirmokat tekerjük fel. (Quilling tekerő eszközzel könnyebb!) Igazítsuk formára és hagyjuk megszáradni.

6. Fessük be a fém elemet rózsaszínre, hagyjuk megszáradni.

7. Lila permetfestékkel fújjuk le a gyurmát, hagyjuk rászáradni.

8. A fehér papírrózsát fújjuk le permetfestékkel, hagyjuk megszáradni. Csípjük le fogóval a drótot a virágfejről.

9. Hajlítsuk ketté a lecsípett drótot, szorítsuk közé a szalagot és fűzzük be a „kabát” lyukaiba. Még ne húzzuk össze a gyurma elejét!

10. Ragasszuk egymásra heavy body géllel a megkeményedett papírvirágot, a fém elemet és a lilára festett papírrózsát. Hagyjuk megszáradni. Ez lesz a kitűzőnk a kabáton.

11. Kenjünk a gyurma belsejére heavy body gélt, majd bújtassuk a konzervdobozt óvatosan a gyurmába, igazítsuk el rajta, kicsit nyomkodjuk rá, hogy a ragasztó mindenhol dolgozni tudjon. Finoman húzzuk össze a szalagot, alul kössük masnira. Hagyjuk a gélt megszáradni.

12. Kevés fekete festékkel, szivacsecsettel maszatoljuk körbe a gallért és a pecsétnyomok környékét. Hagyjuk megszáradni.

13. Tűecsettel, rózsaszín festékkel fessük ki a pecsétnyomokat. Nem kell túl precíznek lenni, csak a mélyedéseket színezzük ki. A fekete maszatolás jobban kiemeli majd a rózsaszínt.

14. A szélesebb csipkeszalagból vágjunk le egy akkora darabot, ami kb. 1,5-szer olyan hosszú, mint a „kabátgallér”. Egyszerű fércöltéssel varrjuk végig a szélét és húzzuk össze akkorára, mint a gallér. Csomózzuk meg a cérnát és vágjuk le a felesleget.

15. Kenjünk vékony réteg heavy body gélt a gallérra és ragasszuk rá az összehúzott csipkeszalagot.

16. Végül egy nagyobb adag heavy body géllel ragasszuk a hajtókára a „kitűzőt”.SárkányosUntitled Document