Ötletek

2017. Augusztus

Rózsás doboz csipkemintás kabátbanAnyagok és kellékek:
  • 4 rekeszes teafilter tartó doboz
  • krémes akrilfesték: sárga, narancssárga, fehér, kárminvörös
  • akril hígító folyadék
  • szilikon olaj
  • papírkivágás: díszes rózsa
  • fa korong (lyukas)
  • széles csipkeszalag (amekkora körbeéri a doboz oldalát)
  • papírrózsa csokorEszközök:


A munka menete:

1. Szereljük szét a dobozt. Terítsünk a munkaasztalra szemeteszsákot. 4 kis műanyag pohárba nyomjunk kb 1-1 kanálnyit a krémes akrilfestékekből. Öntsünk hozzájuk ugyanannyi akril hígítót, majd a spatulákkal keverjük össze alaposan. Folyékony, önthető állagú festékeket kell kapnunk. Cseppentsünk mindegyik pohárba 5-8 csepp szilikon olajat és azt is keverjük el, de ne túl alaposan. Húzzunk gumikesztyűt, tegyük a doboz tetejét a munkaasztal közepére és egymás után, tetszés szerint egymás mellé, vagy fölé locsoljuk a dobozra a festékeket. Emeljük fel a doboztetőt és minden irányban megdöntve csurgassuk le a festéket úgy, hogy a teljes felületet befedje, és egyenletes rétegben terítse be a tetőt. Tegyük a tetőt két, felfordított pohárra, hogy ne érintkezzen a (festékes) asztallal, majd egy festőkéssel tetszés szerint húzzunk bele a mintába. Csak a festőkés lapját használjuk, nem cél az élével lekaparni a festéket a felületről. Kisebb-nagyobb cellák keletkeznek a felületen, ahogy az olaj a felszínre tör. Segíthetünk a cellák megjelenésének, ha szakácsfáklya lángjával végigpásztázzuk a felületet. Hagyjuk megszáradni. (Tipp: a szemeteszsákra lecsöpögött festékbe márthatunk kartont – képeslaphoz, vagy forgathatunk bele alapozott hungarocell formákat.)

2. Amíg a tető szárad rajzoljunk a fakorongra rózsát szabad kézzel, vagy a papírkivágás fejének körülrajzolásával.

3. A rajzot követve gravírozzuk a mintát a korongra. (Érdemes ezalatt szájmaszkot viselni, hogy ne lélegezzük be a finom faport!) Tegyünk szivacsecsetre nagyon kevés narancssárga festéket és éppen csak húzzuk meg a korong felületét. Hagyjuk megszáradni.

4. A tető száradása után fessük le narancssárgára a doboz alsó és felső részének oldalait (lapos ecsettel). Hagyjuk megszáradni. Vágjuk ketté a csipkeszalagot, fújjunk rá stencilsprayt, majd az egyik darabot illesszük az összetartott doboz egymás melletti két oldalára. Az áthelyezhető ragasztó összefogja majd a doboz alját és tetejét. Nyomjunk nagyobb mennyiségű sárga krémes festéket a csipkére és festőkéssel kenjük szét a felületen, a csipkét mintegy stencilként használva. Húzzuk le a csipkét és hagyjuk megszáradni. Ugyanígy járjunk el a doboz maradék két oldalával. A csavarhelyeket fogpiszkálóval jelöljük meg, miután lehúztuk a csipkét. (Ha a csipkét más célra is akarjuk használni, akkor azonnal mossuk ki!)

5. Szereljük össze a dobozt, vágjunk a csípőfogóval a papírrózsa csokorból két szálat, kb 2-3 cm-es szárral. Húzzuk őket a fakorong lyukaiba, majd a hátoldalon hajlítsuk be. Kenjünk kevés heavy body gélt a rózsával díszített fakorong hátára és ragasszuk a doboz tetejére.

6. Végül a papírkivágást média ragasztóval ragasszuk a tetőre, tetszőleges helyre, majd a papírrózsa csokorról tövében levágott fejeket is ragasszuk a tetőre heavy body géllel.BalerinaUntitled Document