Ötletek

2016. November2

Napló borítóAnyagok és kellékek:
  • fa borítólap-pár, díszes
  • hobbibeton por
  • betonpaszta
  • soft gesso
  • dekorpaint soft festék: menta
  • stencilek: tapéta, fűző
  • öntőforma fűző
  • 3D fólia és ragasztóEszközök:


A munka menete:

1. Fessük le a borítót kívül, belül alapozó festékkel. Hagyjuk megszáradni. Száradás után a belső oldalakat fessük le dekorpaint soft festékkel, majd száradás után kenjük át matt lakkal. Hagyjuk megszáradni.

2. Keverjük össze a csomagoláson megadott arányban a hobbibetont vízzel és öntsük ki a fűzőmintát. Hagyjuk megszilárdulni. (Ez több órát is igénybe vehet!)

3. A borító hátsó lapjának hátára kenjünk vékony réteg betonpasztát a festőkéssel. Hagyjuk megkötni. (Ez nem vesz túl sok időt igénybe.)

4. A megszilárdult és száraz betonfűző hangsúlyos elemeire kenjünk 3D ragasztót. A tubus csőrével húzzunk nem túl vékony csíkot a kívánt részekre. Hagyjuk átlátszóra száradni, majd simítsuk rá a fóliát, kicsit rá is nyomkodhatjuk és egy határozott mozdulattal „rántsuk le” a fóliát a felületről. Csak oda fog tapadni, ahol volt ragasztó, ezért ha vannak hiányosságok, akkor azokat újra ragasztózzuk, ill. fóliázzuk.

5. A megszáradt betonpasztás felületre – a borító hátoldalán – tegyük a fűzős stencilt és erre is kenjünk vékony réteg betonpasztát. Hagyjuk megszilárdulni.

6. A borító hátsó lapjának belső, mentára festett oldalára helyezzük a tapéta mintájú stencilt és kenjünk bele vékonyan soft gessot. Hagyjuk megszáradni.

7. A borító hátoldalára stencilezett betonfűző egyes részleteit az előbbiekben leírt módon hangsúlyozzuk 3D fóliával.

8. Helyezzük a fedőlapot a hátlapra és a kivágást stencilként használva kenjünk betonpasztát a mintába, óvatosan emeljük le, majd alaposan tisztítsuk meg a fedőlapot, hogy a kivágásban ne maradjon beton. Hagyjuk megszáradni mind a beton-mintát, mind a fedőlapot.

9. A fedőlapra is kenjünk vékony réteg betonpasztát úgy, hogy a kivágásba lehetőleg ne kerüljön paszta. Hagyjuk megszilárdulni.

10. A fedőlap belső felére is stencilezzünk a soft gessoval tapéta mintát. Hagyjuk megszáradni.

11. A 3D ragasztóval írjunk Napló feliratot a borítóra és amikor színtelenre száradt fóliázzuk.

12. Kenjünk vékony réteg betonpasztát a fűző hátoldalára és nyomjuk tetszőleges helyre a borító előlapján. A betonpaszta itt ragasztóként funkcionál. Hagyjuk megkötni,

13. Végül arany szalaggal kössük össze a fedőlapot és a hátlapot. (Használhatunk albumgyűrűt is.)NaplóUntitled Document