Ötletek

2014. Január

Utókarácsonyi albumAnyagok és kellékek:
  • akvarell papír (50*65 cm)
  • albumpapír kétféle
  • tónuskarton
  • organza szalag 4 cm széles, kb 1 m hosszú
  • szatén szalag 3 mm széles, kb 50 cm hosszú
  • csipkeszalag, kb 50 cm hosszú
  • kontúrmatricaEszközök:


A munka menete:

1. Vágjunk ki valamilyen tetszés szerinti karácsonyfa-dísz mintát az egyik albumpapírból és 2 db vele azonos mintát a tónuskartonból.

2. Vágjunk ki az akvarell papírból egy 20 cm széles, 65 cm hosszú darabot. A hosszanti oldalon jelöljük ki egy 17 cm-es és 4 db 12 cm-es darabot. Vonalzó mentén a simító csont hegyével húzzuk meg ezeket a vonalakat, majd harmonika-szerűen hajtogassuk össze. A hajtásvonalakat simítsuk le a csont oldalával..

3. A maradék akvarell papírból vágjunk ki egy 18*20 cm-es és két 15*15 cm-es darabot. A másik albumpapírból vágjunk ki egy 16*19 cm-es és két 14*14 cm-es darabot. A nagyobb akvarell papír 18 cm-es oldalából 1 cm-nyit hajtsunk be (vonalzó mellett) és simítsuk le a csonttal. Ez lesz az albumunk hátlapja.

4. A „karácsonyfa díszeket” hajtsuk félbe, az egyszínűeket megdomboríthatjuk, az albumpapírból kivágott darab mintáit kontúrozóval hangsúlyozzuk. Hagyjuk megszáradni.

5. Tegyünk kétoldalas ragasztó szalagot az albumpapírból kivágott téglalapra, ill. négyzetekre és a téglalapot az album előoldalára, a négyzeteket a külön kivágott akvarell-papír négyzetekre ragasszuk úgy, hogy körben 0,5 cm keret maradjon. Ugyancsak kétoldalas ragasztóval rögzítsük a behajtásnál az album hátlapját.

6. Az előlap és a külön lapok tetejére kétoldalas ragasztóval ragasszunk csipkeszalagot, valamint az előlapra kb. 5 cm-re a csipkétől kétoldalas ragasztóval ragasszunk fel egy csíkot az organza szalagból.

7. Készítsünk hullámokat az organza szalagból úgy, hogy 2 cm-enként egy-egy kétoldalas ragasztócsíkot teszünk függőlegesen a már felragasztott organza szalagra és a hullámok alját ezzel rögzítjük. Csipesszel húzzunk le a kontúrmatrica ívről egy „Karácsonyt” feliratot, a levegőben vágjuk le a „t” betűt és úgy ragasszuk az előlapra. Kontúrozóval írjuk fel az évszámot.

8. A maradék organza szalagot harmonika-szerűen hajtogassuk össze és a közepét szorosan kössük össze a szaténszalaggal.

9. A mintás papírból kivágott „karácsonyfa dísz” hátára ragasszuk fel kartonragasztóval a félbehajtott egyszínű díszeket, mindegyiknek a fele találkozik a albumpapír dísszel.

10. Végül a külön lapokat kétoldalas ragasztóval rögzítsük a belső oldalakra (ki fognak lógni, de ez a design része!), ezekre a külön lapokra ragasszuk majd fel a karácsonykor készült legjobb fényképeket. A szaténszalaggal kössük a masnihoz az összeragasztott díszt és az egészet kétoldalas ragasztóval ragasszuk fel az előlap jobb oldalára. A végleges összeállítás előtt valamennyi belső oldalt és a hátlapot is tetszés szerint tovább dekorálhatjuk.Utókarácsonyi album”
Untitled Document