Ötletek

2013. November 3.

Karácsonyi felugró képeslapAnyagok és kellékek:
  • albumpapír, fenyőmintás
  • tónuskarton zöld, piros
  • glitteres dekorgumi fehér, piros, zöld
  • dekorgumi, vagy filc fehér
  • arany kontúrozó
  • miltonkapocs, csillagmintás, arany
  • kontúrmatrica: „Boldog karácsonyt”Eszközök:


A munka menete:

1. Vágjuk le az albumpapír vonalkódos szegélyét, de ne dobjuk el. Vágjuk ketté az albumpapírt (a másik feléből egy újabb lapot készíthetünk) és hajtsuk félbe. Simítsuk le a hajtást a csontkéssel. Vágjunk ki a zöld kartonból egy egyszerű fenyőfa alakot, aminek a maximális magassága 12 cm. A zöld glitteres dekorgumiból vágjunk tetszés szerinti mintát a fenyőfa alakjára. A piros és fehér glitteres dekorgumiból, valamint a piros kartonból vágjunk ki mikulásvirág szirmokat, egyre kisebb méretben. A fehér dekorgumiból (vagy filcből) vágjunk ki hópihéket.

2. A félbehajtott albumpapír fedlapján rendezzük el a hópihéket és lyukasszuk ki a dekorgumit az alattalévő papírral együtt az árral. Helyezzük bele a miltonkapcsokat és a hátoldalán szétnyitva rögzítsük őket. Húzzuk le a zöld glitteres dekorgumiból kivágott dísz hátáról a védőfóliát és ragasszuk a karton fenyőre. A kontúrmatrica ívről csipesszel vegyük le a feliratot és ragasszuk a fedlap aljára.

3. A piros glitteres dekorgumiból irodai lyukasztóval vágjunk ki kis köröket és ragasszuk a fenyőre tetszőleges elrendezésben. A vonalcsíkos albumpapír-csíkból vágjunk le kb 3 cm-es darabot, majd kb 1 cm-nyit hajtsunk be. Tegyünk kétoldalas ragasztót a behajlított darabra és ragasszuk a fenyőfa hátoldalán az alja közepére. A maradék 2 cm-nyi darabra is tegyünk kétoldalas ragasztót és azzal közvetlenül a hajtáshoz igazítva ragasszuk fel a fenyőfát úgy, hogy „arccal” a belső lap alján feküdjön. A maradék vonalcsíkos papírcsíkból vágjunk le további két, egyenként kb. 4 cm hosszú darabokat és a két végén, ellentétes irányban hajtsunk be kb. 1-1 cm-t. Ügyeljünk arra, hogy mindkét papírdarab esetében pontosan egyforma hosszúságú részt hajtsunk be, különben elferdül a fa.

4. Tegyünk kétoldalas ragasztócsíkot mindkét behajlított darabra, de először csak az egyik oldalról húzzuk le a fóliát és ragasszuk a fenyő hátoldalára, a közepétől kb 2 cm-re. Ugyanígy járjunk el a másik papírcsíkkal, a fenyő hátoldalának másik felére. Ezután fektessük le a fát, simítsuk ki az ellentétes oldalon lévő behajtást, húzzuk le a védőfóliát erről a behajtásról és hajtsuk rá az albumpapír fedlapját. Ha jól dolgoztunk, akkor a fedlap felnyitásakor felugrik a fenyőfa.

5. Rendezzük el egymáson a mikulásvirág darabjait, helyezzük a lap kívánt részére, majd az árral lyukasszuk ki őket, az alattuk lévő papírral együtt. Helyezzük be a miltonkapcsot és a hátoldalán szétnyitva rögzítsük.

6. Végül az arany kontúrozóval díszítsük tetszés szerint a lapot, pl. úgy, hogy a fedlapon rögzített hópihék miltonkapocs száraira húzzunk kontúrt és alakítsunk ki belőlük csillagot. Kontúrpöttyökkel hangsúlyozhatjuk az albumpapír apró csillagait is.Karácsonyi felugró képeslap
Untitled Document