Ötletek

2013. Március

Öregbített kiskomód porcelánhatású fiókokkalAnyagok és kellékek:
  • fa kiskomód
  • kék virágmintás szalvéta
  • két komponensű random repesztő lakk
  • üveglakk
  • akrilfesték: kék
  • antikoló paszta: fehér
  • FIMO süthető gyurmaEszközök:


A munka menete:

1. Szereljük szét a fiókok fogantyúját, majd tegyük őket a szalvétára, rajzoljuk körbe és vágjuk ki. Fessük le a komódot sötétkék akrilfestékkel, a fiókok előlapját fehér alapozó festékkel, szivacsecsettel. Száradás után ragasszuk fel a fiókok előlapjára a szalvéta-darabokat. Hagyjuk megszáradni.

2. Kenjük fel a random-repeszető első fázisát viszonylag vastagon a komódra. Érdemes oldalanként haladni, megvárva, míg megszárad, mert így le tudjuk fektetni a komódot, nem folyik meg rajta a repesztő. Hasonló módszerrel kenjük fel a második fázist is. A repedések szélessége és iránya függ attól, hogy milyen vastagon és milyen módon kentük fel a repesztőt. Száradás után emeljük ki a repedéseket azzal, hogy fehér antikoló pasztával átkenjük az egész felületet. A felesleget terpentinbe mártott puha ronggyal visszatörölhetjük. A felület megóvása érdekében kenjük át a teljes komódot oldószeres, fényes lakkal. Hagyjuk megszáradni.

3. Keverjük össze az üveglakk két komponensét a műanyag pohárban a fa spatulával. Húzzunk gumikesztyűt, mert a műgyantát nem oldja semmi, ha a kezünkre kerül onnan is csak „kopik”. Lassan keverjük az anyagot, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele. Amikor kész, a spatula segítségével kenjük fel a fiókok előlapjára, ügyeljünk arra, hogy a fogantyúk lyukait ne kenjük be. Egyenletes, nem túl vékony réteget kenjünk fel, majd hagyjuk kikeményedni, ez hosszabb időt is igénybe vehet. A poharat, a spatulát és a kesztyűt dobjuk ki.

4. Amíg a műgyanta keményedik készítsük el a gyurma-figurákat: egy teáskannát és két teáscsészét az aljukkal együtt. Ehhez a gyurmából alakítsunk ki egy nagyobb, öt kisebb és egy még kisebb golyót, valamint sodorjunk 4 rudat. A rudak egyik vége ducibb legyen, mint a másik.

5. A teáskannához a legnagyobb golyót nyomjuk kicsit az asztallaphoz, hogy megálljon. A kisebb golyók egyikét lapítsuk koronggá és nyomjuk a nagy golyó tetejére, majd a legkisebb golyót ennek a tetejére. Az egyik rúd vastagabb végét nyomjuk egyenesre, majd a tűvel, vagy árral szúrjunk bele – ez lesz a kanna kiöntő része. Hajlítsuk meg a rudat és nyomjuk a nagy golyó oldalához. Egy másik rúdból fület formázunk és azt a kiöntővel szembeni oldalhoz nyomjuk. A kanna készen van.

6. Következnek a csészék. Két kisebb golyót először hengerré sodrunk, majd a henger egyik végét szélesítsük ki az ujjunkkal. A maradék két rúdból füleket formázunk és a csészék oldalához nyomjuk.

7. A maradék két golyót kinyújtjuk és körbevágjuk, tányért formázunk. A közepét megnyomhatjuk pl. egy gyűszű peremével. A használati utasítást követve keményítsük a gyurmát a (nem előmelegített!) sütőben. Sem az előírt hőmérsékletet, sem a sütési időt ne lépjük túl!

8. A kihűlt gyurmafigurákat tetszés szerint fessük meg akrilfestékkel a tűecsettel, majd ennek száradása után kenjük le őket FIMO lakkal.

9. A műgyanta teljes kikeményedése után szereljük vissza a fogantyúkat a fiókokra, majd ragasszuk a gyurmafigurákat ragasztópisztollyal a komód tetejére.Öregbített kiskomód porcelánhatású fiókokkal”
Untitled Document