Ötletek

2013. Május

Fűző noteszAnyagok és kellékek:
  • fűző formájú chipboard minta (2 db-os készlet)
  • tónus papírok több színben
  • csipkeszalag (kb. 20 cm) lila
  • vékony szatén szalag, lila
  • fűző mintájú album papír
  • akril pecsét – fűző
  • Sizzix domborító sablon
  • albumgyűrű 2 cm átmérővel
  • vasalható ministrasszEszközök:


A munka menete:

1. Rajzoljuk körbe az album papíron a fűzőminta hátoldalát kétszer, az elejét egyszer. Vágjuk ki, a finomabb részeket sziluett ollóval érdemes kivágni. A fűző elejét fessük be púder színű akrilfestékkel, szivacsecsettel. Hagyjuk megszáradni.

2. Az eleje mintát tegyük a Sizzix domborító sablonba, majd tekerjük át a gépen. (csak az egyik akril lapot és a „könyvet” használjuk.) Akinek nincs Sizzix gépe az kézi domborítással ne próbálkozzon, inkább apró virágmintás szalvétát ragasszon a fűző elejére.

3. Tegyünk nagyon kevés padlizsán színű akrilfestéket a szivacsecsetre, nagy részét itassuk le konyhai papírtörlőn, majd simogassuk át a domborított felületet. Egyszerre ne használjunk sok festéket, inkább többször simítsuk át a felületet a kívánt színerősség eléréséig. Hagyjuk megszáradni.

4. Fűzzük zsákvarró tűbe a szaténszalagot, majd az elején található lyukakba fűzve alakítsuk ki a fűző „X” mintáját. A szalag végét az alján lógassuk ki, még ne vágjuk le. Horgoló tűt is használhatunk a szalag áthúzásához.

5. Rajzoljuk körbe a fűző eleje-mintát a tónuspapírokon és vágjunk ki tetszés szerinti darabot.

6. Ellenőrizzük, hogy pontosan vágtuk-e ki az albumpapírból a motívumokat, mert a felesleget itt csak korlátozottal tudjuk lecsiszolni, mivel az alapanyagunk (a chipboard) is karton. Amennyiben elégedettek vagyunk a kivágással kenjünk kartonragasztót egymás után a fűzőkészlet hátoldalának mindkét felére, oszlassuk el lapos ecsettel a ragasztót és simítsuk rájuk az album papírból kivágott mintát. A hátoldalra a papír fűző-mintás részét, a másik oldalra a papír csíkos-mintás részét. Ugyancsak a csíkos mintát ragasszuk a fűző eleje-minta hátoldalára. Hagyjuk megszáradni. Száradás után az oldalakat árnyaljuk egy kevés padlizsán színű festékkel.

7. Kétoldalas ragasztóval ragasszunk a fűző eleje-tetejére és -aljára csipkeszalagot, majd kössünk masnit a szaténszalag lelógó részéből. A felesleget vágjuk le.

8. Lyukasszuk ki a tónuspapír motívumokat a bal felső sarokban ott, ahol az eleje mintán is lyuk van, majd tegyük a szilikon pecsétet az akril lapra, kenjük át lila pecsétfestékkel és nyomjunk mintát minden egyes tónuspapír lap aljára.

9. Végül fűzzük össze a darabokat az albumgyűrűvel, a leeső szaténszalagból kétoldalas ragasztóval alakítsunk ki apró masnikat a fűző tetején és a strasszpákával, vagy vasaló segítségével tetszés szerint díszítsük ki mini strasszokkal a motívumot.Legyező madarakkal”
Untitled Document