Ötletek

2012. Október

Desszertes recepttárolóAnyagok és kellékek:
 • fadoboz, hajósláda
 • szalvéták süteményes, desszertes mintával
 • albumpapírok
 • 2db mini tortacsipkepapír
 • alapozó festék
 • barna akrilfesték
 • mohazöld paper-soft festék
 • két komponensű repesztő
 • arany antikoló paszta
 • lassító akrilfestékhez
 • 15cm csipkeszalag
 • 1db csillagmintás miltonkapocs


Eszközök:


A munka menete:

1. Tépkedjünk ki a szalvétákból annyi mintát, amennyi a doboz minden oldalának díszítéséhez elég. Szereljük szét a dobozt és a külső felületét fessük be az alapozó festékkel. Hagyjuk megszáradni.

2. A festőpalettán keverjünk egy kevés barna festékbe nagyon kevés lassítót. Mártsunk ebbe a keverékbe egy kisebb szivacsecsetet, de konyhai papírtörlőn egy kicsit itassunk le belőle, majd nyomkodjuk a festéket az egyik kis csipkepapír felére. Azonnal nyomkodjunk egy másik szivacsecsettel mohazöld festéket is ugyanoda, hogy a két szín összemosódjon. Hagyjuk száradni.

3. Kicsit áztassuk be a csipkepapírokat és a fehéret ragasszuk a láda tetejére, a színezettet kicsit eltolva rá a decoupage ragasztóval. Hagyjuk megszáradni.

4. A doboz elejének alsó sarkaiba kenjünk a két komponensű repesztőlakk első komponenséből egyenletes, nem túl vékony réteget. Száradás után tegyünk rájuk a második komponensből és az ujjunkkal oszlassuk el ezt a réteget. Száradás után kenjük át a felületet arany antikoló pasztával, a felesleget töröljük vissza konyhai papírtörlővel.

5. Ragasszuk fel a szétválasztott szalvétadarabokat. A legnagyobb motívum kerüljön a doboz tetejére, részben a fehéren hagyott csipkekpapírra.

6. Az egyik oldalára több, azonos stílusú szalvéta-darabot ragasszunk..

7. A másik odalára egy, nagyobb minta kerüljön.

8. A hátoldalra több, kisebb motívumot ragasztunk. Hagyjuk megszáradni.

9. Mérjük meg a doboz szélességét és az alsó rész magasságát. Szerkesszük meg a papírra az elválasztólapokat. Figyeljünk arra, hogy a „fülek” ne fedjék egymást. Rajzoljuk körbe a sablonokat mind a vastagabb kartonon, mind az albumpapírokon. Mivel egy-egy kartonlapot két albumpapírral borítunk, így a füleknél ügyeljünk arra, hogy melyik az eleje és melyik a háta. Vágjuk ki a lapokat.

10. Fessük be sötét barnára a doboz belsejét, majd kezdjük el árnyékolni az egyes oldalakat. Helyezzünk a kezünk ügyébe 3 kisebb szivacsecsetet. A festőpalettára tegyünk lassítót, barna festéket és fehér alapozó festéket. Ugyancsak készítsük oda a paper-soft festéket. Az egyik ecsetet a mohazöld festékbe mártjuk és körbenyomkodjuk a doboz tetején és elején a felragasztott mintákat, ill. a repesztett részeket. A másik ecsetet először a lassítóba, majd a barna festékbe mártjuk, leitatjuk és azzal is végig nyomkodjuk a felületet. Végül a harmadik ecsetet a fehér festékbe mártva összemossuk és egy kicsit világosítjuk az árnyékolást. Mindhárom festékből nagyon keveset használjunk.

11. Azon az oldalon, ahol több szalvéta-motívum van a közöket is árnyékoljuk.

12. Azon az oldalon, ahol egy nagyobb motívum van csak a széleket fessük.

13. A hátoldalon is fessünk a motívumok közé.

14. Ragasszuk egy kis darab fotokartonra a szalvétából kivágott feliratot, vágjuk körbe, lyukasszuk ki az egyik végét és a „lassított” barna festékkel kicsit húzzuk át a széleit. Kössünk a csipkeszalagból masnit, majd a miltonkapoccsal rögzítsük a kartonra ragasztott felirathoz.

15. Kenjünk vékony réteg kartonragasztót a vastagabb kartonra és ragasszuk rá a neki megfelelő albumlapot. A simító csonttal simítsuk át, hogy a ragasztó egyenletesen terüljön el alatta. Hagyjuk száradni. Ugyanígy ragasszuk fel az összes oldalt. Amennyiben szükséges csiszoljuk össze az oldalakat, hogy a karton és az albumpapír tökéletesen fedje egymást. Nyomtassuk ki a feliratot, vagy kézzel írjuk meg kis darab papírokra, vágjuk méretre és a kétoldalas ragasztószalaggal ragasszuk a fülekre.Végül szereljük össze a dobozt és a ragasztópisztollyal ragasszuk az elejére a csipkeszalagos feliratot.Óra madarakkal, extra tippekkel”

Óra madarakkal, extra tippekkel”


Untitled Document