Ötletek

2012. Március

Szakácskönyv borítóAnyagok és kellékek:
  • 1pár albumalap 18*19,5cm
  • 1db rizspapír: albumfedőlapok
  • 2db album háttérpapír
  • akrilfesték: sárga, barna, piros, elefántcsont
  • terrakottapaszta
  • fém díszítő elemek
  • nyomtatott cím
  • szilikonpecsét: konyha


Eszközök:


A munka menete:

1. Vágjuk ki a rizspapírból a lapokat. A nyomtatott cím köré rajzoljunk szivet, vágjuk ki, majd ugyanezt vágjuk ki a kis darab kartonból is. Az albumalapokat fessük le alapozó festékkel, szivacsecsettel. Ha szükséges két rétegben fessünk. Hagyjuk megszáradni.

2. Ragasszunk az eleje hajtásvonalra maszkolószalagot, majd ugyanilyen szélesen a hátoldalra is. A „gerincet” kenjük be terrakotta pasztával. Ügyeljünk arra, hogy a lyukakat ne kenjük be, ill. tisztítsuk ki. Hagyjuk száradni.

3. Rajzoljuk körbe az albumalapot a háttérpapíron, ami a belső borítás lesz. A lyukakat is rajzoljuk meg. Ügyeljünk arra, hogy melyik az eleje és melyik a háta. Vágjuk ki, majd az irodai lyukasztóval lyukasszuk ki. Kenjünk vékony réteg kartonragasztót az albumalap lapok belső felére és ragasszuk rá a neki megfelelő háttérlapot. A simító csonttal simítsuk át, hogy a ragasztó egyenletesen terüljön el alatta. Hagyjuk száradni. Amennyiben szükséges csiszoljuk össze az oldalakat, hogy a háttérpapír és az albumalap tökéletesen fedje egymást.

4. Kenjünk vékony réteg decoupage ragasztót az albumalap lapjainak színére, simítsuk rá a rizspapírlapokat, majd felülről is kenjük át decoupage ragasztóval. Hagyjuk megszáradni.

5. Keverjünk a sárga festékbe kevés barnát és pár csepp pirosat. Ezzel a keverékkel, a szivacsecsettel nyomkodjuk végig a széleket, a sarkoknál kicsit szélesebben. (Amennyiben a keverék sötétre sikerülne elefántcsont színnel világosítsuk.)

6. Kenjük át pecsétfestékkel a szilikonpecsétet és tetszés szerinti helyre pecsételjünk néhány motívumot. A kikevert, nagyon kevés festékkel nyomkodjuk át a címet tartalmazó papírt, amit a kartonra ragasztottunk. A széleit erősebben festhetjük.

7. A 3D szivacskockákkal ragasszuk fel a címet, a ragasztópisztollyal a fém díszeket.

8. Végül fűzzük össze a fedlapokat az organza szalaggal. Könyvjelzőt is készíthetünk: füzzük a teáskanna formájú fém díszt egy akkora szalagra, ami kétszer olyan hosszú, mint az albumalap és az összefogott végeit ragasszuk a fedőlap belsejének belső sarkába.

9. Extra: A belső lapokat fotokarton alapra, tetszés szerinti díszítéssel készíthetjük. Amennyiben a fedőlapok lyukait külön-külön fűzzük össze a belső lapok száma szinte korlátlan lehet.Szakácskönyv borító”
Untitled Document