Ötletek

2012. Július

Virágos legyező és minialbumAnyagok és kellékek:
  • 1,5mm „vastag” 1m*10cm balsafa lap
  • minialbum házikó
  • virágmintás rizspapír
  • rugalmas csipke
  • pigment homok (legalább 2 színben)
  • kis darab albumpapír
  • vékony selyemszalag
  • miltonkapcsok (virág fejjel)


Eszközök:


A munka menete:

1. Rajzoljunk sablont a legyező lapjaihoz, jelöljük rajta az összefűzés helyét. Vágjuk ki.

2. A sablon segítségével rajzoljuk fel a balsafalapra az egyes legyező-lapokat, 6db-ra lesz szükségünk.

3. Vizezzük be a törölközőt, csavarjuk jól ki, majd „csomagoljuk bele” néhány percre a falapot. Ezzel egy kicsit megpuhítjuk a fát és könnyebb lesz vágni. Vágjuk ki a lapokat, lyukasszuk ki az összefűzés helyét, majd a fa száradása után finom csiszolóval óvatosan csiszoljuk végig az oldalakat. Fessük be az alapozófestékkel mindkét oldalukat fehérre.

4. Gyűrjük össze egy kicsit a darabka albumpapírt a kezünkben, majd kisimítva vágjunk ki belőle hullámos spirált. (Elővágott spirál üzletünkben kapható.)

5. Kívülről befelé haladva tekerjük fel viszonylag szorosan a spirált, majd pár csepp hobbiragasztóval rögzítsük az így kapott rózsát. Hagyjuk a ragasztót megszáradni.

6. Vágjunk ki tetszés szerinti virágokat a rizspapírból, majd ragasszuk fel őket a decoupage ragasztóval a legyező lapjaira. Hagyjuk a ragasztót megszáradni.

7. Szedjük szét a minialbumot, kenjünk szivacsecsettel egyenletesen homokragasztót az előlapjára, valamint a legyező-lapokra. A rizspapírral díszített részt ne kenjük be! Hagyjuk a ragasztót színtelenre száradni (kb. 15-20perc). Simítsuk a rugalmas csipkét a homokragasztóval bekent felületre, majd vastagon szórjuk meg az egyik színű homokkal. Kezünkkel simogassuk el egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Seperjük le a felesleget még mielőtt levennénk a csipkét. Érdemes egy tálca felett dolgozni, így a lesepert homok összegyűjthető és újra felhasznáható.

8. Húzzuk le óvatosan a csipkét, majd a másik színű homokkal szórjuk be az előzőekhez hasonlóan a felületet. Érdemes kontrasztos színű homokkal dolgozni, így jön ki legjobban a csipke mintája. A kész darabokat fújjuk le fixálóval. (Ecsetet ne használjunk, mert elmozdítja a homok-szemeket.)

9. Tegyünk hurkos szerelőpálcát az összefűzéshez ütött lyukakba és a másik végére hajlítsunk karikát a kúpos fogóval. Üssünk további lyukakat az egyes lapokba, kb. 5cm-re az összefűzéstől. Rendezzük el a lapokat a végső alakjukba és tegyünk miltonkapcsokat a lyukakba. Hátul szúrjuk a miltonkapcsok végét a selyemszalagba és széthajtva a kapocs szárait rögzítsük a szalagot.

10. A virágos fejű miltonkapocs további dísze a legyezőnknek.

11. Ragasszuk fel a papírrózsát a minialbum elejére.

12. Végül fűzzük össze ismét a minialbumot.Virágos legyező és minialbum”
Untitled Document