Ötletek

2011. Október

Gyöngyös álom (luxuskivitelben)Anyagok és kellékek:
  • 1db festővászon 50*70cm
  • decoupage papír: filmplakát Álom luxuskivitelben
  • viaszgyöngyök 4, 6, 8mm (ekrü, arany színben)
  • szitás gyűrűalap
  • szerelőpálcák több hosszúságban
  • szerelőkarika
  • beszúrható fülbevaló alap háttal
  • vasalható strassz: kristály SS12
  • akrilfestékek: alapozó, fehér, fekete


Eszközök:


A munka menete:

1. Az alapozó festékkel, szivacsecsettel alapozzuk le a festővásznat. Amíg szárad áztassuk be a decoupagepapírt annyira, hogy mindenhol kicsit átnedvesedjen. Papírtörlőn itassuk le a felesleges vizet. Kenjük be decoupage ragasztóval mind a vásznat, mind a decoupage papír hátulját, majd helyezzük el a vásznon. Óvatosan simogassuk ki a papírt középről kifelé, hogy az alászorult levegő távozhasson, majd amikor már sima felülről is kenjük át decoupage ragasztóval. Hagyjuk megszáradni.

2. Keverjünk össze fehér festéket egy kevés feketével, hogy világosabb szürke színt kapjunk, majd ezzel fessük be a keret széleit, mossuk egybe a papírszéllel.

3. Készísük el az ékszereket, a gyűrűvel kezdjük. A szitát csipőfogóval válasszuk le a gyűrűalapról. A középső kör egy lyukába tegyünk talpas pálcát, majd tetszés szerinti sorrendben húzzunk rá viaszgyöngyöket. A pálca végét kúpos fogóval hajlítsuk kerekre.

4. A középső kör további 2 lyukát is az előzőek szerint díszítsük.

5. A szita külső körének abba a 3 lyukába, ami a pálcák közé esik szintén tegyünk talpas pálcákat, fűzzünk rájuk gyöngyöket és a végeket kúpos fogóval hajlítsuk kerekre. A gyűrűnk készen van.

6. Fülbevaló: egy 8mm-es viaszgyöngybe fűzzünk damilt, majd erre fűzzünk fel 5db 4mm-es viaszgyöngyöt és a damillal egy kört leírva fűzzük vissza a 8mm-es gyöngybe, majd újból 5db 4mm-es gyöngy és egy szerelőkarika következik és ezt is fűzzük vissza a 8mm-es gyöngybe. Annak érdekében, hogy megerősítsük a szálat az összes 4mm-es gyöngyön fűzzük át a damilt körben, majd dolgozzuk el a szálat és vágjuk le a felesleges damilt.

7. Fűzzünk 3 talpas pálcára gyöngyöket, hajlítsuk meg kúpos fogóval a végeket kör alakban, majd mielőtt zárnánk a kört illesszük bele a szerelőkarikába és utána zárjuk a kört. Ragasszuk a fülbevalót (a 8mm-es közepét) a fülbevaló alapba.

8. Nyaklánc: hosszabb és rövidebb szerelőpálcákra fűzzünk teteszés szerinti gyöngyöket, majd a pálcák végeit hajlísuk kör alakban. Meghosszabíthatjuk a pálcát, ha két, gyöngyökkel megfűzött pálcát „összeakasztunk”.

9. Karkötő: egy kis darab (kb 5cm) seherezádé mitát fűzünk. Kb 60cm hosszú damil mindkét végét gyöngyfűző tűbe fűzzük, felveszünk 3 szem 8mm-es gyöngyöt, középre húzzuk, majd egy negyedik szem gyöngyön a damil két végét szemben fűzzük, keresztezzük. Mindkét damilszálra felveszünk 1-1 gyöngyöt, majd egy következő gyöngyön a damil két végét ismét szemben fűzzük, keresztezzük. Így haladunk tovább a kellő hosszúság eléréséig.

10. Az utolsó keresztezés után a damil mindkét végére felveszünk 1-1 4mm-es gyöngyöt, egy következő szemen keresztezzük, majd újból 1-1 4mm-es gyöngy jön és elindulva visszafelé az alap soronkövetkező középső (8mm-es) szemén keresztezzük a szálakat. Újból 1-1 4mm-es gyöngy jön, ezt egy következő 4mm-es gyöngyön keresztezzük, 1-1 4mm-es gyöngyöt veszünk fel a damil mindkét végére és azt az alap soronkövetkező középső (8mm-es) szemén keresztezzük. Így haladunk az alap végéig.

11. Az alap oldalsó, 8mm-es szemei közé mindkét oldalon 1-1 4mm-es gyöngyöt fűzünk. A damilszálakat nem dolgozzuk el, hanem az egyik szálat a munka egyik végén hagyjuk, a másikat átvezetjük a munkadarab másik végére.

12. A nyaklánc felrögzítéséhez fűzzünk a tűbe kb 20cm hosszú damilt, kössünk csomót a végére és hátulról szúrjuk bele a vászonba a nyak vonalának bal szélénél. Vegyünk fel 1db 8mm-es viaszgyöngyöt, majd a legrövidebb pálcás gyöngyöt, újból egy szem gyöngy, majd a következő hosszúságú pálcás gyöngysor. Folytassuk ugyanígy tovább, amíg elérjük a kéz vonalát. Itt szúrjuk át a damilt a vászon hátoldalára, kössünk rá csomót és rögzítsük egy kis ragasztóval (ragasztópisztoly).

13. A karkötőt varrjuk fel a csuklóra úgy, hogy egy kicsit kiálljon, a kép háta mögött csomózzuk össze a két damilszálat, majd egy kis ragasztóval (ragasztópisztoly) rögzítsük hátulról a vászonra.

14. A gyűrűt a ragasztópisztollyal ragasszuk az ujjra.

15. A fülbevalóhoz lyukasszuk át a vásznat tűvel, majd a lyukba illesszük a fülbevalót, hátulról pedig a fülihátat húzzuk szorosra.

16. Néhány szem gyöngyöt ragasszunk a hajra is.

17. Végül az Eiffel tornyot díszítsük vasalható strasszokkal. Ha pákát használunk, akkor egyenként vegyük fel a pákára a strassz-szemet, tegyük a kívánt helyre és pár másodpercig tartsuk ott. Ha vasalót használunk, akkor tegyük a strasszokat a kívánt helyre, takarjuk le papírral (fénymásoló) és helyezzük rá a vasalót kb 15-20mp-ig. Eközben a vasalót ne mozgassuk!Gyöngyös álom (luxuskivitelben)
Untitled Document