Ötletek

2011. Március

Antikolt doboz „agyagmadárral”Anyagok és kellékek:
  • 1db fadoboz
  • akrilfestékek: bordó, elefántcsont, olivzöld
  • szilikonpecsét: madár
  • madárforma (XPS)
  • dombornyomott papír, elefántcsont, madármintás
  • decoupage papír: virágmintás
  • repesztőlakk (1 fázisú)
  • antikoló paszta: antik arany
  • terrakotta paszta


Eszközök:


A munka menete:

1. Helyezzük a madárformát a dombornyomott papírra, rajzoljuk körbe, majd óvatosan vágjuk ki.

2. A madárformát kenjük be a spatulával terrakotta pasztával, majd az aljába két fogpiszkálót szúrjunk és ezek segítségével az egészet szúrjuk egy darab hungarocellbe. Így hagyjuk a pasztát teljesen megszáradni.

3. Szereljük szét a dobozt, majd a tetejét fessük be bordóra. Száradás után kenjük át vastagon a repesztőlakkal, majd ennek száradása után fessük át a felületet az elefántcsont színű akrilfestékkel. Szivacsecsettel dolgozzunk és egy területet csak egyszer fessünk be. Hagyjuk megszáradni, míg a repedések láthatóvá válnak.

4. Amíg a doboztető szárad mérjük le a doboz aljának oldalát kívül, belül és a belső alját. Vágjunk a méreteknek megfelelő papírdarabokat a decoupage papírból. Ugyanígy mérjük le a doboztető belsejének méreteit és ennek megfelelő papírdarabokat is vágjunk a decoupage papírból. Vizezzük be a papírdarabokat, majd kenjük át decoupage ragasztóval. Ugyancsak kenjük be a doboz megfelelő részeit a decoupageragasztóval, simítsuk rá a papírt, majd felülről is kenjük át a ragasztóval. Hagyjuk alaposan megszáradni.

5. Tegyünk egy kevés antikoló pasztát egy darab rongyra, majd gyors mozdulatokkal kenjük át a doboz tetejét és oldalait.

6. Vágjunk ki a decoupage papírból egy hangsúlyosabb virág-motívumot és a fent leírt módon ragasszuk a doboz tetejére. Hagyjuk megszáradni. Tegyük a szilikonpecsétet az akrilkockára, a szivacsecsettel kenjük át a bordó festékkel, majd pecsételjünk az „agyag” madárra és tetszés szerint a doboz oldalára. Hagyjuk megszáradni.

7. A virágmotívum széleit vékonyan (tűecsettel) hangsúlyozzuk bordó, ill. olivzöld festékkel, majd enyhén nedves szivaccsal satírozzuk el.

8. Végül szereljük össze a dobozt és a tető belsejébe a papírmadarat, kívülre pedig az „agyag” madarat ragasszuk fel. Hagyjuk alaposan megszáradni.Antikolt doboz „agyagmadárral”
Untitled Document