Ötletek

2008 November 5.

Gyöngyös gyűrű és kitűző antik kiegészítőkkelAnyagok és kellékek:
  • viaszgyöngyök 4 és 8mm-es méretben
  • kitűzöalap (2db-os, szitás)
  • antik fémköztes, közepes kör
  • antik henger kicsi, bogyós
  • antik fémköztes, szemes, áttört
  • antik kupak
  • fém mini nap


Eszközök:


A munka menete:

1. A gyűrűhöz fűzzünk kb 80cm damilt a tűbe. (A damil végét lapos fogóval nyomjuk össze, így könnyebben befűzhető a tűbe.) Fűzzük fel a fémköztest a damilra úgy, hogy kb 20cm szál maradjon. Ezután fűzzünk fel 5 szem 4mm-es viszgyöngyöt, ellentétes irányban fűzzük vissza a fémköztesbe a damilt.

2. Újból 5 szem viaszgyöngy következik. A szálat most is visszafűzzük a fémköztesbe, így a gyöngyök két oldalról körbeveszik a fém elemet.

3. Ahhoz, hogy teljes kört alkothassanak fűzzünk fel 1 szem gyöngyöt, majd a mellette álló 5 szem gyöngyön fűzzük át a damilt, újból 1 szem gyöngy és a maradék 5 szemen át, így mindösszesen 12 szem gyöngy öleli körül a fémköztest.

4. A gyűrű külső körének megfűzéséhez vegyünk fel 1 szem gyöngyöt, egy kis, bogyós hengert, újabb 1 szem gyöngy, majd a kiindulási pontunktól számított 3. gyöngyszembe öltsünk. Húzzuk szorosra. Hasonló módon még 3 ilyen egységet fűzzünk, majd a szálat fűzzük át a fémköztesen.

5. Fűzzünk fel egymás után annyi viaszgyöngyöt, amennyi kényelmesen körüléri az ujjunkat, a végén a szálat vezessük át a fémköztesen. Amennyiben nem bízunk a damil tartósságában még egyszer átfűzhetjük a szálat az összes gyöngyszemen és újból a fémköztesen. Szerencsés esetben a szál a fémköztes azon végén van, ahol a kezdő 20cm-nyi száldarab. Amennyiben mégsem, úgy a gyöngyökön keresztül vezessük oda. Csomózzuk össze a két szálat, majd külön-külön vezessük át néhány gyöngyszemen és vágjuk le a felesleget.

6. Fűzzünk tűbe kb. 1m damilt. A kitűző szitájának középső szemein vezessük át a damilt úgy, hogy néhány cm maradjon. Hátul csomózzuk össze a rövid szálat a hosszúval, csak a hosszúval folytatjuk a fűzést. A csomóhoz legközelebbi lyukon bujtassuk át a damilt a munka színére. Fűzzünk fel egy kis bogyós hengert, igazítsuk középre, majd a hozzá legközelebb eső lyukon átvezetve a damilt a munka hátoldalára, húzzuk szorosra a szálat. Hurkoló öltésekkel varrjuk körbe a hengert 4mm-es viaszgyöngyökkel.

7. A következő kört hasonló módon készítsük el úgy, hogy a kitűző aljára fűzzünk fel egy szemes fémköztest.

8. A kitűzőalap két szélét nagyobb szemű stopperekkel varrjuk ki a gyöngyökhöz hasonló módon hurkolással, majd a szálat a munka hátoldalára vezetve szorítsunk rá egy stoppert, néhány lyukon bujtassuk át és vágjuk le a felesleget.

9. Fűzzünk szerelőpálcára tetszőleges összeállításban viaszgyöngyöket és antik elemeket, a pálcát vágjuk megfelelő méretre a csípőfogóval. A pálca végén hajlítsunk hurkot a kúpos fogóval, illesszük a fémköztes szemébe, majd zárjuk a hurkot. A mini napot szerelőkarika segítségével illesszük a szemes pálca szemébe. Végül helyezzük a szitát a foglalatba és fogóval nyomjuk össze a karmokat.Gyöngyös gyűrű és kitűző antik kiegészítőkkel

 

 

Tipp: Novemberi 3. 4. és 5. ötletünk megvalósításával teljes ékszerszettet alkothatunkGyöngyös gyűrű és kitűző antik kiegészítőkkel
Untitled Document