Ötletek

2006 November/2

Komód liliommalAnyagok és kellékek:
  • 1 db 3 fiókos fa komód
  • liliom mintás decoupage papír
  • Creall-top deco acrylfesték bordó színben
  • Wallies kivágás: liliom (két méret)


Eszközök:


A munka menete:

1. Szereljük le a fiókokról a fogantyúkat és fessük le bordó festékkel a komód keretét, a tükörkeretet és a fiókok külső-belső oldalát, tetejét. Hagyjuk megszáradni.

2. Mérjük meg pontosan a fiókok belső alaplapját, előlapját, a komód külső- és belső tetejét, valamint a test külső palástját (oldalak és hát). Szabjunk a decoupage papírból a méreteknek megfelelő lapokat. (A komód külső borítóját egyben is hagyhatjuk.) Ragasszuk a fiókokba a nekik megfelelő méretű papírt úgy, hogy bekenjük ragasztóval a fiók alaplapját, majd enyhén bevizezzük a papírt és annak hátoldalát is beragasztózzuk. Miután helyére illesztettük, a ragasztóval a papírt még egyszer, felülről is átkenjük. Hagyjuk alaposan megszáradni.

3. A fiókok előlapjára a fent ismertetett módon ragasszuk a nekik megfelelő papírdarabokat, majd jelöljük meg (lyukasszuk ki) a fogantyúk helyét.

4. Először a komód külső tetejére való papírt ragasszuk a helyére, majd ennek száradása után a belső tető következik.

5. A komód külső, borító palástját egyben ragasszuk fel úgy, hogy az egyik oldalához illesztjük a papírt és folyamatosan aláragasztva-simítva haladunk a hátán át a másik oldalához. Alaposan kenjük át ragasztóval a felületet, akár több rétegben is. Ez egyrészt segít a „simulásban”, másrészt védi a munkadarabot. Legalább egy éjszakán át hagyjuk száradni.

6. Tegyük egymás mellé a fiókokat úgy, mintha a helyükön lennének és próbáljuk ki hogyan helyezkedjen el a Wallies minta (nagyobb). A nekünk tetsző illesztést jelöljük be a mintán és vágjuk három darabra.

7. Nedvesítsük be egy szivacs segítségével a mintarészletek hátoldalát és tegyük a helyére. Simítsuk rá, majd az esetleges maradék nedvességet egy papírtörölközővel itassuk fel. A kisebb Wallies mintát ugyanígy rögzítsük a komód tetején.

8. Végül szereljük vissza a fogantyúkat.Komód liliommal