Ötletek

2006 Február

Esküvői sorozat I.
MeghívókAnyagok és kellékek:
 • fotokarton elefántcsont és piros szinekben
 • szalvéta
 • rostselyem papír rózsaszín és bordó szinekben
 • merített papír
 • ministrassz
 • 3d papírkép: „Katica”
 • két oldalán ragasztós szivacskockák
 • quilling-gyűrűk
 • két oldalán ragasztós, erős, átlátszó szalag (tacky tape)
 • szórógyöngy
 • domborító fólia
 • kontúrmatrica: „Meghívó”


Eszközök:


A munka menete:
I. Szalvétaképes meghívó

1. Rajzoljunk az elefántcsont színű kartonra egy 15,5*20 cm-es téglalapot, vágjuk ki, majd vonalzó mentén az olló hegyével karcoljuk meg a közepvonalát és hajtsuk félbe. A szalvétából nagyjából vágjuk ki a díszítésre használandó mintákat és a szalvétatechnikánál szokásos módon ragasszuk fel őket egy darab merített papírra. A rózsaszín rostselyemből vágjunk ki egy 13,5*8,5 cm-es és egy 2*8,5 cm-es téglalapot.

2. A szalvéta száradása után vágjuk körbe pontosan a mintákat. Ezután először a nagyobb méretű rostselyem téglalapot ragasszuk a lap elejének közepére, rá a szalvétaképet, a jobb felső sarokba 2 szem szív alakú, rózsaszín ministrasszt, majd a „Meghívó” kontúrmatricát. A belső oldal tetejére ragasszuk a kisebb darab rostselymet és arra a kisebb méretű szalvétaképet.

II. Szives meghívó

1. Rajzoljunk az elefántcsont színű kartonra egy 15,5*20 cm-es téglalapot, vágjuk ki, majd vonalzó mentén az olló hegyével karcoljuk meg a közepvonalát és hajtsuk félbe. A bordó színű rostselyem papírból vágjunk ki egy 5*5 cm-es négyzetet, majd cikk-cakk ollóval vágjuk félbe az átlója mentén. Vágjunk továbbá a rostselyemből egy 15,5*2 cm-es csíkot, egyik oldalán cikk-cakk ollóval. Két quilling gyűrűt alakítsunk csepp-fomára.

2. Ragasszuk fel a rostselyem-háromszögeket a lap egymással szemben lévő sarkaiba, a két csepp alakú quilling gyűrűt szivet formázva szintén ragasszuk fel, majd a „Meghívó” kontúrmatricát.Az egyenes csíkot ragasszuk a meghívó belső oldalának szélére.

III. Katicás meghívó

1. Rajzoljunk a piros színű kartonra egy 15,5*20 cm-es téglalapot, vágjuk ki, majd vonalzó mentén az olló hegyével karcoljuk meg a közepvonalát és hajtsuk félbe. A lap belső, bal oldalára rajzoljunk egy 5*5 cm-es négyzetet. A merített papírból vágjunk ki egy 6*6 cm-es négyzetet a mintavágó ollóval. A 3D kép darabjait vágjuk ki.

2. A lapra rajzolt négyzetet sniccerrel vágjuk ki. Ugyanezen oldal alsó sarkából vágjunk le egy darabot mintavágó ollóval. A jobb oldalra ragasszuk fel a merített papírt.

3. A merített papírra ragasszuk fel a 3D kép egymásra épülő darabjait, a kétoldalán ragasztós szivacskockák segítségével. A mintát úgy helyezzük el, hogy a lapot összecsukva a katica-minta a kivágott ablakba kerüljön. Végül ragasszuk fel a „Meghívó” kontúrmatricát.

IV. Gyöngy-csíkos meghívó

1. Rajzoljunk a piros színű kartonra egy 15,5*20 cm-es téglalapot, vágjuk ki, majd vonalzó mentén az olló hegyével karcoljuk meg a közepvonalát és hajtsuk félbe. Arany színű domborító fóliából vágjunk ki egy 4*4 cm-es négyzetet. Egy azonos méretű papírlapra rajzoljunk két, egymásba kanyarodó szivet, majd ezt a domborító tű (vagy kifogyott golyóstoll) segítségével domborítsuk bele a foliába. (Tegyük a rajzot a fóliára, majd puha alapon - dekorgumi lap,vagy több rétegű újságpapír – enyhe nyomással rajzoljuk át többször a mintát, amely így átnyomódik a fóliára.)

2. Ragasszuk fel a megnyomott fóliát a lapra, majd átlósan a két oldalán ragasztós, erős, átlátszó szalag (tacky tape)-ból vágott csíkot. Húzzuk le a védőfóliát a ragasztócsíkról és szórjuk be sűrűn aprógyönggyel. Végül ragasszuk fel a „Meghívó” kontúrmatricát.Esküvői sorozat I.