Ötletek

2005 Október


Világító virágképAnyagok és kellékek:
  • 1 ív batikolt papír zöld színben
  • 1-1 db batikolt papírszalag bordó, sárga és konyak színben
  • 1-1 tekercs batikolt, sodrott zsinór natúr, sárga és konyak színben
  • 1 db 10 égős füzér
  • 1 db doboz-tető


Eszközök:


A munka menete:

1. A doboztető hátán jelöljük be az égőfejek helyét egy ceruzával és metsszünk a sniccerrel kb 1 cm széles kereszteket a jelölésekre. Ügyeljünk arra, hogy az egyes égőfejek egymástól való maximális távolsága kb 12 cm.

2. Ragasztózzuk be a doboztető elejét és oldalait, majd simítsuk rá a batikolt papírt. A sarkokat vágjuk méretre. ( Erre a célra jobb, ha lassabban száradó, kenhető ragasztót használunk, a pisztoly nem igazán alkalmas.) A ragasztó száradása után egy csavarhúzóval jelöljük át az égőfejek helyét a munka elejére.

3. Vágjunk a papírszalagokból kb. 10 cm hosszú csíkokat - egy virághoz 5 csík kell - hajlítsuk lazán félbe és az alját összefogva rögzítsük ragasztóval. A csipesz segít összetartani a szirmot, amíg a ragasztó megszárad.

4. A sodrott zsinórból vágjunk kb 5-6 cm-es darabokat és a közepét tekerjük ki. Ezzel a módszerrel keskeny szirmokat kapunk. Egy virághoz 4 db kell.

5. A papírszalag maradékából vágjunk 5 cm hosszú és 1 cm széles csíkokat, majd az olló hátát végighúzva rajtuk pöndörítsük be.

6. Állítsuk össze a képet:

  • 6.1 Ragasszuk fel a szalagszirmokat az égőfejek helyét jelölő lyukak köré (ennél a műveletnél használjunk ragasztópisztolyt, ha van);
  • 6.2 A következő lépésben ragasszuk a zsinórból kihajtogatott keskeny szirmokat a kiválasztott lyukak fele köré;
  • 6.3 A pödrött szalagokból vegyesen, akár több „emeleten” ragasszunk szirmokat a lyuk köré;
  • 6.4 Végül a zsinórokból hullámokat (szárakat) ragasszunk a virágok és a maradék égőfejek köré.

7. A munka hátoldalán nyomjuk az égőfejeket a keresztekbe. Ezek megfelelően stabilan tartják, de ha úgy érezzük ez mégsem elég, be is ragaszthatjuk a fejeket a lyukba.

8. A zsinórt egy kis darab papírszalag segítségével ragasszuk a doboztetőhöz, ill. a jobb illeszkedés érdekében vágjunk ki egy kis darabot a kép aljából.

Tipp: A doboz tető bevonásából megmaradó zöld papírból vághatunk leveleket és azokat is beleilleszthetjük a kompozícióba.Világító virágkép