Ötletek

2005 Február


Ötletek Valentin napraAsztali dísz
Üzenőtábla szerelmeseknek
Szivecskés zselégyertya
Üveg mécsestartó szivekkel


Asztali díszAnyagok és kellékek:
 • 1 db 7 cm átmérőjű cserép kaspó
 • Creall-Top Deco Van Gogh sárga acryl festék
 • Rub-off ragasztó
 • Rub-off fényes fólia piros színben
 • kb 50 cm 2 mm átmérőjű alumínium drót
 • kb 50 cm piros gyöngyfűző drót
 • néhány szem piros kásagyöngy (5 mm)
 • creative granulátum piros színben
 • kis darab domborító fólia
 • piros krepp papír
 • gipsz


Eszközök:


A munka menete:

1. Fessük be a cserép kaspót sárgára kívülről teljesen, belül a peremtől számított kb. 3 cm-re. Hagyjuk megszáradni.

2. Rajzoljunk egy kis darab papírra a cserép méretéhez igazított 2 szivet, majd ezt az indigó segítségével másoljuk át a megszáradt cserépre.

3. A rajzot követve vigyük fel a Rub-off ragasztót, majd amikor átlátszóvá válik helyezzük rá a piros, fényes fóliát, kicsit nyomkodjuk rá ( még jobb, ha egy gumihengerrel tesszük ezt) és egy hirtelen mozdulattal rántsuk le a fóliát.

4. Egy másik papírlapra rajzoljunk hajlított félszivet a csrép magasságánál kb 2-szer hosszabbat és a mintát követve a kúpos fogóval hajlítsuk meg az alumínium drótot. A végét csípjük le a csípőfogóval. 2 db ilyen félszivet készítsünk.

5. Keverjünk a szokásosnál sűrűbb gipszet, majd töltsük fel a kaspót a festett peremig. Mielőtt a gipsz megkötne szúrjuk bele a 2 drót félszivet úgy, hogy összeérve egy egészet alkossanak. Pár percig tartsuk egyben, amíg a gipsz annyira megszilárdul, hogy már megtartja a drótot. Hagyjuk a gipszet teljesen megszáradni.

6. Rajzoljunk egy darab papírra kisebb szivet, majd ezt a domborító fóliára téve nyomjuk át. Mélyítsük el a formát legalább 1-2 mm-re.

7. Töltsük fel a formát piros creative granulátummal, majd a használati utasítás szerint olvasszuk meg a granulátumot. Ha kihűlt vegyük ki a szivet a formából.

8. A piros krepp papírból vágjunk 3 cm széles, 15 cm hosszú csíkokat. Hosszanti irányban hajtsuk félbe, a végeit kicsit kerekítsük le. A hajtott szél mentén csavarjuk fel a csíkot, rózsafejet mintázva. (csavarás közben alakítsuk ki a virágot úgy, hogy egy kicsit mindig becsípjük az alját, a tetejét pedig szirom-szerűen kihajtjuk). Legalább 14 db ilyen kis rózsára lesz szükségünk.

9. Amikor a gipsz kiszáradt, a piros gyöngyfűződróttal tekerjük körbe a vastagabb drót-szivet úgy, hogy minden tekerésnél egy-egy szem kásagyöngyöt fűzünk a drótra. Menet közben ezzel "kötözzük" össze az alumínium szívet.

10. Végül ragasszuk a granulátomból készített szivet a drótszívre, a rózsákat pedig a gipszre úgy, hogy azok teljesen eltakarják.Asztali díszSzivcskés zselégyertyaAnyagok és kellékek:
 • 1 db 9 cm átmérőjű cserép szív
 • Marabu csresznyepiros kerámia festék
 • 1 db talpas kanóc
 • átlátszó zselégyertya
 • 3 szál rafia
 • piros szórógyöngy
 • piros csillámpor
 • piros kásagyöngy (5 mm)


Eszközök:


A munka menete:

1. Fessük be a cserép szivet a piros kerámia festékkel. Ne ijedjünk meg, a festék eleinte rózsaszínű, a felületen hamar pirossá válik. Hagyjuk száradni legalább 6-8 órán át, a legjobb ha egy éjszakán át.

2. Égessük ki a cserepet normál háztartási sütőben. Tegyük a kerámiát hideg sütőbe és ha elérte a 160C° fokot, süssük 30 percig. A sütőben hagyjuk kihülni. A cserépnek szép mázas hatása lesz.

3. Fonjunk össze három szál rafiát. A ragasztóval kenjük be a cserepet egy vonalban, végig a "dereka" mentén és ragasszuk fel a fonatot.

4. Ha megszáradt, ragasszunk fel egy-egy szem piros kásagyöngyöt a fonatra, egymástól kb 1cm-re.

5. Tegyünk egy lábosba vizet, és forraljuk fel. Amíg felforr a víz, tegyük a zselégyertyát egy másik lábosba, melyet - ha felforrt a víz - helyezzünk a vízgőz fölé. Várjuk meg, amíg teljesen felolvad a zselégyertya.

6. A talpas kanócot helyezzük bele a cserépbe, nagyjából középre. Ha hosszú a kanócunk, lógassuk ki a cserép szélére. Igyekezzünk minél stabilabban megállítani a talpat, hogy ne dőljön fel ha a gyertyát ráötjük . Ha szükséges, szorítsuk be a kanócot két, a cserépen végigfektetett hurkapálca közé.

7. Öntsük a felolvadt zselégyertyát a cserépbe.

8. Amíg még nem szilárdul meg, szórjunk a gyertyába piros csillámport és piros szórható gyöngyöt. Minél jobban megszilárdul a gyertyánk, annál kevésbé süllyednek le a beleszórt gyöngyök, így akár rétegeket is kialakíthatunk. A csillámpor annyira könnyű, hogy az egyáltalán nem süllyed le.

9. Ha beleszórtunk mindent, várjuk meg, amíg teljesen megszilárdul a gyertyánk. Vágjuk le a kanócot a kívánt hosszúságra.


Tipp: Kedvünkre szórhatunk mindenfélét a zselégyertyába pl: szárított virág, homok, kagylók...stb. Ha szeretnénk, hogy a gyertyánk illatozzon is, akkor a felolvadt gyertyába - mielőtt még beleöntenénk a cserépbe - keverjünk illóolajat.

Szivezselégyertya


Üzenőtábla szerelmeseknekAnyagok és kellékek:
 • 1 db 16,5*16,5 cm-es, négy sarkán kifúrt fa lap
 • Creall-Top Deco naphtol piros acryl festék
 • Creall-Top Deco törtfehér acryl festék
 • Creall Boardy bordó táblafesték
 • Creall Spongy (szivacsos fejű) piros tempera festék
 • Südor repesztő lakk
 • 2 mm átmérőjű alumínium drót
 • piros gyöngyfűző drót
 • ezüst gyöngyfűző drót
 • mindenféle típusú és méretű piros gyöngy (kásagyöngy (5 mm), viaszgyöngy, fagyöngy...stb)
 • piros szórógyöngy
 • kis darab kemény fólia


Eszközök:


A munka menete:
igy

1. A fa lapon jelöljünk be a lap közepén kb 10*10-es négyzetet, ez a széleitől kb 3cm-re helyezkedik el. Ezt a négyzetet fessük be a bordó táblafestékkel. Vigyünk fel egy réteg festéket függőleges irányban, majd ha kissé megszáradt, egy újabb réteget rá merőlegesen, azaz víszintes irányban. Hagyjuk 24 órán át száradni. Ezek után a felületünk úgy fog működni, mint az iskolai tábla, vagyis krétával írhatunk rá bármit, majd vizes szivaccsal/ronggyal letörölhetjük.

2. Fessük le a lapon a megmaradt felületet a piros Top-Deco festékkel. Hagyjuk megszáradni.

3. Kenjük le a piros "keret" -részt viszonylag vastagon a repesztő lakkal. Ekkor úgy látszik majd a felület, mintha vizes lenne. Hagyjuk addig száradni, amíg úgy fénylik, mintha lakkoztuk volna. Tehát ne hagyjuk teljesen megszáradni, de ne is legyen folyékony a lakk a felületen. Ez kb 15-20 perc.

4. Amíg szárad a lakk, hajlítsuk meg a drótot. A 2 mm-es drótból vágjunk le egy kb 30-40 cm-es darabot. Az egyik végét fogjuk meg a kúpos fogóval és kezdjük felcsavarni csigába. Ezután hagyjunk egy pár cm-es részt egyenesen, majd alakítsunk ki egy szivet, a csücskétől meghajlítva. A drót másik végét is csavarjuk fel, és itt is hagyjunk egy egyenes részt a szívig. A két csiga álljon egymáshoz képest merőleges pozícióban. Vágjunk le a drótból egy újab darabot, és egyik felét csavarjuk fel ismét csigába.

5. A piros dróttal kezdjük el betekerni a szív alakú formát, időnként mindenféle gyöngyöt felhúzva rá. Tetszés szerint alakíthatjuk ki. A csigát csak egyszerűen tekerjük be a piros dróttal.

6. Ha elérte a lakk a kívánt állapotot, egy vastagabb ecsetre vigyünk fel bőven fehér festéket és egy mozdulattal fessünk végig egy lakkozott oldalt. Tegyünk így a többi oldallal is. Vigyázzunk, hogy csak egy réteg festéket vigyünk fel a lakkra, mert egy újabb réteggel eltakarnánk a repedéseket. Hamarosan szép antikolt felületet kapunk majd és elő fog tűnni a piros réteg a repedéseken keresztül. Hagyjuk megszáradni.

7. Rajzoljunk egy darab papírra egy kis szívet, mely kb 2-3cm-es legyen. Tegyük rá a fólia-darabot és a filctollal rajzoljuk át a fóliára. Vágjuk ki a fóliából a szívet, így egy sablont kapunk. Helyezzük a sablont az egyik sarokhoz és a piros spongy festékkel pacsmagoljuk át a szivet. Óvatosan emeljük le a sablont és hagyjuk megszáradni. Az átlósan lévő sarokhoz is fessünk egy ilyen szívet. Hagyjuk megszáradni.

8. Kenjük át ragasztóval az előbb festett szivek körvonalait. Szórjunk rá a piros szórógyöngyből és hagyjuk megszáradni. A fel nem tapadt gyöngyöcskéket leszórhatjuk és ismét felhasználhatjuk.

9. Az üresen maradt két sarokra ragasszuk fel a drótformákat. A szív alakú forma két csigája éppen a táblafestékes négyzet alsó két oldalához illeszkedjen. Az önálló csigaformát a szabadon maradt sarokba ragasszuk fel. Végül az ezüst színű gyöngyfűző drótból alakítsunk ki akasztót úgy, hogy az egyik oldal két kifúrt lyukán át vezessük át a drótot.

10. Írjunk fel egy szerelmes üzenetet krétával!Üzenőtábla szerelmeseknek


Üveg mécsestartó szivekkelAnyagok és kellékek:
 • 1 db 5 cm élhosszúságú üvegkocka mécsestartó
 • kis darab matricafestő (kemény) fólia
 • Creall Glass matricafesték ezüst kontúr
 • Creall Glass matricafesték sötét piros
 • sárga szatináló lakk


Eszközök:


A munka menete:

1. Rajzoljunk a papírra szív mintát.

2. A rajzra helyezzük a fóliát és az ezüst kontúrral húzzuk meg a szivek kontúrját. Hagyjuk száradni.

3. A festőszivacsra tegyünk egy kevés sárga szatináló lakkot és nyomkodással fessük be az üveg mécsestartót. Hagyjuk megszáradni.

4. Amikor az ezüst kontúr megszáradt töltsük ki a piros festékkel a szív-formát. Ezt is hagyjuk megszáradni.

5. A festék teljes száradása (kb.6 óra) után vágjuk ki a mintát a fóliával együtt a kontúrok mentén. Végül ragasszuk a festett fóliát a mécsestartóra.Üveg mécsestartó szivekkel