Ötletek

2004 Október


Bortartó és borosüvegAnyagok és kellékek:
 • fából készült üvegtartó, "pohár kivágással"
 • fehér boros üveg dugóval
 • Creall acryl festék ciklámen és világos barna színben
 • Creall glass, lehúzható marticafesték sötét zöld, viola és barna színben, valamint ezüst kontúr
 • Creall metal festék ezüst színben
 • Creall glitter festék ezüst színben
 • Creall varnish mat a szalvéta ragasztásához
 • zöld bársonypor
 • szőlős és boros mintájú szalvéták
 • színtelen szórógyöngy
 • néhány szem fűzhető ásvány (ametiszt)
 • 1 db színes (zöld) fejű gombostű


Eszközök:


A munka menete:

1. Először az üvegre kerülő szőlőt kezdjük megfesteni. Az egyik szalvétát használva mintaként tegyük a fólia alá, majd az ezüst kontúrral rajzoljuk meg a szőlőt. Hagyjuk megszáradni.

2. A fa tartó festéséhez keverjük össze a barna és ciklámen színű acryl festékeket, majd jól vizezzük fel. Ezzel a híg festékkel kenjük át a fát és hagyjuk, hogy beigya a festéket. Ezzel a módszererrel elérhetjük, hogy a fa úgy fog kinézni, mintha pácoltuk volna. Hagyjuk száradni. Gyűrjük össze a papírzsebkendőt és tegyünk rá egy kis ezüst festéket. Néhányszor nagyvonalúan húzzuk át a papírzsebkendőt az üvegtartó oldalain. Ha kell pótoljuk a festéket a zsebkendőn. Hagyjuk megszáradni.

3. Ha a matricafesték kontúrja megszáradt, töltsük ki csak a levél minta-részt sötét zöld festékkel. Ügyeljünk arra, hogy a kitöltés mindenhol hézagmentes legyen (érjen ki a kontúrig), mert csak így tudjuk majd lehúzni. A még nedves festéket bőven szórjuk meg zöld bársonyporral. Hagyjuk egy kicsit szikkadni, majd még egyszer szórjuk meg bársonyporral. Hagyjuk teljesen megszáradni (egy éjszakán át).

4. Vágjuk ki a szalvétából a kívánt mintákat és válasszuk szét a rétegeket. A legfelső, színesen nyomott réteget helyezzük az üvegtartó megfelelő részeire és a ragasztó-lakkal óvatosan rögzítsük őket egymás után. Középről kifelé haladjunk, hogy az esetleges légbuborékokat ki tudjuk simítani. Várjuk meg, amíg a lakk megszárad.

5. A felragasztott szalvétákon csak a szőlő-mintákat kenjük át vékonyan ezüst glitterrel. Hagyjuk megszáradni.

6. A boros üveg dugóját fessük be két rétegben ezüst festékkel. Amíg szárad, a bortartó "pohár" kivágásának körvonalait is fessük meg ezüst festékkel.

7. A dugó tetejét kenjük át ragasztó-lakkal, majd mártsuk egy kis tálba kiszórt átlátszó szórógyöngybe. Hagyjuk száradni. (A maradék gyöngyöt újra felhasználhatjuk.)

8. Az ásvány-szemeket füzzük a gombostűre és szúrjuk a dugóba.

9. Térjünk vissza a matricafestéshez. Ha a zöld, bársonyporos réteg teljesen megszáradt, szórjuk le a felesleges port egy fehér papírlapra, gyűjtsük össze és tegyük vissza a tartójába - ez újra felhasználható. A szőlő szemeket töltsük ki a viola színű, az ágat a barna színű festékkel, ügyelve arra, hogy a kitöltés mindig "kimenjen" a kontúrig. Hagyjuk teljesen megszáradni.

10. Végül húzzuk le a matricafestéket, simítsuk a borosüvegre és a dugót is tegyük a helyére.Bortartó és borosüveg