Ötletek

2004 Július


Műanyag-ablakos üdvözlőlap, 3D szalvétatechnikávalAnyagok és kellékek:
  • 1 db műanyag-ablakos üdvözlőlap
  • 2 db azonos mintájú szalvéta
  • kis darab fehér kartonpapír
  • két oldalán ragasztós, 1 mm vastag szivacs-szalag
  • Creall Varnish Mat decoupage ragasztó-lakk
  • Creall Glass ablak-matrica festék, arany kontúr


Eszközök:


A munka menete:
1. Az egyik szalvéta hátára rajzoljuk az üdvözlőlap 2/3-nak körvonalait. Ügyeljünk arra, hogy az "ablakot" pontosan jelöljük meg. A 3. harmad lesz majd az ablakos rész hátlapja, ezért azt nem fedjük be a szalvétával.
2. Vágjuk ki a körvonalakat - az ablakot lehetőleg minél pontosabban - és válasszuk szét a szalvéta rétegeit. Az üdvözlőlapon rajzoljuk meg az ablakot a hátoldalra.
3. A legfelső, színesen nyomott réteget helyezzük az üdvözlőlapra és a ragasztó-lakkal óvatosan rögzítsük. Középről kifelé haladjunk, hogy az esetleges légbuborékokat ki tudjuk simítani. A szalvétából kivágott ablakot hasonlóan rögzítsük a hátoldalra megjelölt ablakra. A pontos illesztés kedvéért a hátoldalra való ragasztás előtt hajtsuk össze a lapot, hogy lássuk hova kell pontosan elhelyezni az ablak mintáját. Amennyiben a szalvéta ragasztás közben megnyúlik és "túlmegy" a kártyán, azt száradás után éles ollóval korrigálhatjuk. Várjuk meg, amíg a lakk megszárad.
4. Ezalatt a másik szalvétából nagyjából vágjuk ki a kiemelni kívánt részt és az előzőekben ismertetett módon ragasszuk a kis darab kartonra. Száradás után a kartonnal együtt vágjuk pontosan körbe a mintát.
5. A kétoldalán ragasztós szivacs-szalagból vágjunk 4-5 apró kockát és ragasszuk őket a kiemelni kívánt részre. Vegyük le a védőszalagot és a külön kartonra ragasztott szalvétát helyezzük pontosan az azonos mintára. Így ezen a helyen a mintánk kiemelkedik, létrehozva a 3D hatást.
6. Ragasszuk be az ablakba a műanyag fedőt, majd száradás után ragasszuk össze az üdvözlőlap hátoldalát az ablakos résszel. Így a hátoldalra felvitt 3 D minta éppen a műanyaggal védett ablakból fog "kinézni".
4. Végül az előlapra írjuk a kontúrral a megajándékozni kívánt személy monogramját.