Ötletek

2004 December


Tálkák és angyalka creative granulátumbólAnyagok és kellékek:
  • 1-1 cs. creative granulátum arany, ezüst, fehér, piros és sárga színben
  • fémforma a granulátum sütéséhez (átmérő: 10 cm)
  • domborító fólia
  • domborító tű, vagy kifogyott golyóstoll
  • agyagcserepek
  • kb 10 cm gyöngyfűző drót


Eszközök:


A munka menete:

1. A kiskanál segítségével szórjunk fehér creatív granulátumot (olvadó műanyag kristály) a fémformába úgy, hogy az teljesen kitöltse a formát.

2. A tetejére elszórtan ezüst granulátumot hintsünk, majd egy kissé nyomkodjuk bele a fehérbe. Ügyeljünk arra, hogy a granulátum teljes magassága ne haladja meg a 4 mm-t.

3. Tegyük a formát egy tepsire, majd a 180 oC-ra előmelegített sütőbe. Süssük addig, amíg a granulátum tejlesen fel nem olvad és egyenletes felületű lesz. (Amennyiben 15 perc eltelte után a granulátum még nem kezd el olvadni, emeljük a hőmérsékletet.)

4. A sütés befejeztével vegyük ki a formát, de a sütőt még ne zárjuk el. Néhány perc múlva a kissé már kihűlt korongot könnyen kiboríthatjuk a formából. Egy kis agyagcserepet borítsunk be alufóliával és szájával lefelé tegyük a tepsire. Helyezzük rá - nagyjából középre - a korongot és tegyük vissza a sütőbe. Kb 8-10 perc alatt a műanyag "ráolvad" a cserépre.

5. Vegyük ki a sütőből és amikor kihűlt, emeljük le a cserépről.

6. Mécsest, gyertyát, cukorkát, stb. tarthatunk benne. (Nagyobb fémforma és cserép használata esetén nagyobb tálat nyerünk, amelyet már konyhai célokra is felhasználhatunk.)

7. A piros-arany tálka is ugyanúgy készül, mint a fehér, de itt még kisebb cserepeket használtunk, oly módon, hogy hármat "egybeépítettünk". A piros közép szabályosságát pogácsa szaggató segítségével alakítottuk ki.

8. Az angyalkához rajzoljunk egy papírra mintát.

9. A mintát tegyük egy darab domborítható fóliára és a domborító tű (vagy kifogyott golyóstoll) segítségével nyomjuk át a mintát a fóliára. Helyezzük a megnyomott fóliát több réteg újságpapírra (hogy puha alap legyen) és mélyítsük el a mintát legalább 1-2 mm mélyre.

10. A kiskanál segítségével szórjuk ki granulátummal a mélyedést: A fejet sárga és fehér színnel, a ruhát pirossal, a szárnyakat arannyal. A fejre és a szoknyába tegyünk kb 3 cm hosszú gyüngyfűző drótot.

11. Süssük a granulátumot a tálkákhoz hasonlóan. Ha kihűlt emeljük le a fóliáról és a "belesütött" drótból hajlítsunk lábakat és glóriát.

12. Végül a filctollal rajzoljuk meg az angyalka szemét, száját. Karácsonyfa-díszként, vagy ajándékcsomag díszítésére használhatjuk.Tálkák és angyalka creative granulátumból